2003 - Vintage Year to be declared - [Jornal de Noticias]

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Mario Ferreira
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2003 - Vintage Year to be declared - [Jornal de Noticias]

Post by Mario Ferreira »

On Saturday, October 1, 2005, an Article was published in the "Jornal de Noticias", a popular newspaper in northern Portugal, saying that 2003 is going to be officially declared as a Vintage Year.
The Officially Ceremony, the very first time outside Oporto or Gaia, is going to take place in November/2005 in Lisbon.

In this first post one will find the original article written in Portuguese. In the post below one will find its quick English translation done on the Internet using the Babel Fish site.

URL: http://jn.sapo.pt/2005/10/01/economia/declarado_vintage.html

Declarado Ano Vintage
Confraria do Vinho do Porto vai fazer a cerimónia da declaração, pela primeira vez, fora da Invicta.
Totalidade das empresas viram aprovada a excepcionalidade dos seus vinhos.

Teresa Costa

A Confraria do Vinho do Porto vai declarar 2003 como um Ano Vintage, depois de apurar que a quase totalidade das empresas obteve para o efeito a necessária autorização do Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP).

A Confraria deverá fazer o anúncio numa cerimónia, em Novembro, pela primeira vez fora do Porto ou de Gaia. Será em Lisboa, para marcar o início de uma estratégia mais diversificada de divulgação, com o objectivo de dar mais visibilidade ao momento e mostrar a outras paragens a importância do celebração, como referiu ao JN Isabel Marrana, secretária-geral da Associação de Empresas do Vinho do Porto (AEVP).

Para que um ano seja declarado Vintage, basta que metade das empresas tenha obtido essa declaração para os seus vinhos. No caso da produção de 2003, foi praticamente a totalidade do sector, entre produtores e engarrafadores, num universo de 43.

Chuva e calor q.b.

O ano de 2003 reuniu determinadas condições atmosféricas que permitiram dar ao vinho as características de excepcional qualidade de um Vintage o Inverno foi chuvoso, o que permitiu criar reservas de água, e o Verão quente e seco. Uma ligeira queda de chuva nos finais de Agosto e o tempo ter-se mantido seco durante a vindima fizeram com que aquele ano tivesse as condições consideradas ideais para se produzir grandes vinhos, explicou ao JN fonte do IVDP.

Acerca dos elementos identificativos dos Vintage de 2003, o IVDP destaca que têm "uma cor retinta, aromas maduros e apresentam taninos firmes que lhe auguram um bom potencial de envelhecimento".

Ao longo da última década, o ano que tem o maior consenso relativamente à melhor qualidade é o de 2000. Os Vintage da viragem do milénio têm estatuto quase mítico. As provas até agora realizadas levam os especialistas a acreditar que os de 2003 tenham uma "qualidade muito grande", próxima da verificada nos anos de 1994 ou 1997.

Por definição, os Vintage são vinhos de qualidade excepcional, provenientes de uma só colheita. São obrigatoriamente engarrafados entre o segundo e o terceiro ano após a colheita. No momento da aprovação (aos dois anos - daí que só agora seja possível avaliar a produção de 2003), deve apresentar-se retinto e muito encorpado, conforme se pode ler na definição dada pelo IVDP.

"Com o envelhecimento em garrafa, torna-se suave e elegante, complexo e muito distinto", caracteriza o Instituto, que também os realça por terem aromas de torrefacção, de especiarias e, por vezes, frutados, em especial, depois de alguns anos em garrafa.
PORTugal, One Country, 800 Years of History, 11 Distinct Regions plus Azores and Madeira, and Thousands of Wines :-)
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Mario Ferreira
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Post by Mario Ferreira »

Quick English translation of the Article:
[Translation using the Babel Fish site].

Vintage Year Declared
Brotherhood of the Port Wine goes to make the Ceremony of the declaration, for the first time, outside the area of the Invicta (Oporto). Totality of the Port companies capsizes approved the excepcionalidade of its wines.

Teresa Costa

The Brotherhood of the Wine of the Port goes to declare 2003 as one Year Vintage, after selecting that almost the totality of the companies got for the effect the necessary authorization of the Institute of the Wines of the Douro and Porto (IVDP).

The Brotherhood will have to make the announcement in a ceremony, in November, for the first time outside of the Port or Gaia area. It will be in Lisbon, to more mark the beginning of a diversified strategy of spreading, with the objectivo to give more visibility to the moment and to show to other stoppings the importance of the celebration, as it related to the JN Isabel Marrana, secretary-generality of the Association of Companies of the Wine of Porto (AEVP).

So that one year is declared Vintage, it is enough that half of the companies has gotten this declaration for its wines. In the case of the 2003 production, it was practically the totality of the sector, between producers and bottlers, in a universe of 43.

Rain and heat q.b.

The year of 2003 congregated definitive conditions atmospheric that had allowed to give to the wine the characteristics of bonanza quality of a Vintage the Winter were rainy, what it allowed to create water reserves, and the hot and dry Summer. A fast rain fall in the ends of August and the time to have itself kept dry during vindima had made with that that year had the considered conditions ideal to produce great wines, explained to the JN source of the IVDP.

Concerning the identificativos elements of the Vintage of 2003, the IVDP detaches that they have "a color retinta, mature aromas and presents firm tanning barks that it auguram a good potential of aging".

To the long one of the last decade, the year that has the biggest consensus relatively to the best quality is of 2000. The Vintage of the viragem of the milénio has almost mythical statute. The tests so far carried through take the specialists to believe that of 2003 they have a "very great quality", next to the verified one in the years of 1994 or 1997.

For definition, the Vintage is wines of bonanza quality, proceeding from one alone harvest. Obligatorily they are bottled between as and the third year after the harvest. In moment of approval (to the two years - from there that now it is only possible to evaluate the 2003 production), full red color must be presented and also full bodied, as if it can read in the definition given for the IVDP.

"With the aging in bottle, it becomes soft and elegant, complex and very distinct", says the Institute, that also enhances them for having aromas of torrefeccão, spices and, for times, also frutados, in special, after some years in bottle.
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Andy Velebil
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Post by Andy Velebil »

Mr. Ferreira, thank you for the article and the translation. :D
Andy Velebil Good wine is a good familiar creature if it be well used. William Shakespeare http://www.fortheloveofport.com
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